Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Duitse en Nederlandse Samenwerking; Deelen, 5 oktober 2018

Falcon Autumn 2018, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Enkele jaren geleden hebben de Nederlandse en Duitse ministers van defensie een overeenkomst getekend waarin staat dat de grond componenten van de Duitse en Nederlandse luchtlandingstroepen worden samengevoegd. Tijdens Falcon Autumn komen alle luchtlandingscomponenten samen in een grote oefening.

De 11e Luchtmobiele Brigade is een lichte infanterie brigade van de Koninklijke Landmacht. De brigade kan snel, flexibel en wereldwijd opereren geïntegreerd met vliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de oefening Falcon Autumn wordt de inzet van de 11e Air Manoeuvre Brigade getraind voor toekomstige inzet. Majoor Marc Klapdoor is bij de Luchtmobiele Brigade in dienst en maakt de plannen voor de 11e Air Assault Brigade om een oefening zoals Falcon Autumn op te zetten. De Majoor gaat in op het optreden van de 11e Luchtmobiele Brigade tijdens de oefening Falcon Autumn 2018. Klapdoor geeft aan dat de Brigade is gebaseerd in Schaarsbergen en in Assen waar de eenheden hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. De Majoor geeft aan dat de brigade licht is uitgerust, omdat men doorgaans geen voertuigen bij heeft. De eenheid is met de hulp van de helikopters en transportvliegtuigen daardoor erg snel en flexibel. Klapdoor legt de organisatie van de gehele brigade uit. De landmacht eenden zijn ingedeeld bij de 11e Luchtmobiele Brigade. Zodra deze eenheden samen op pad gaan met de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) of de Herculessen van het 336 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht, dan vormen zij samen de 11e Air Manoeuvre Brigade (11 AMB). De 11 AMB bestaat aldus Klapdoor uit drie assault bataljons, namelijk het 11e Infanteriebataljon en het 12e Infanteriebataljon in Schaarsbergen en tot slot het 13e Infanteriebataljon in Assen.

Majoor Ronald Blankenspoor is Apache vlieger bij het 301 Squadron van het DHC van de luchtmacht. Zijn tactische bijnaam bij de eenheid is “Wally”. Blankenspoor is doorgaan actief bij de luchtmachtstaf waar hij verantwoordelijk is voor alle trainings- en opleidingsprogramma’s die lopen bij het DHC. Dit doet hij voor alle mensen aan boord van de helikopters van het DHC zoals vliegers de loadmasters. Voor de oefening Falcon Autumn, heeft Wally het plan voor de inzet van de helikopters met zijn team

opgesteld. Hierbij heeft hij nauw samengewerkt met het team van Majoor Klapdoor die op zijn beurt de ontwikkeling en planning van de landmacht inzet heeft bewerkstelligt. Blankenspoor geeft aan dat het DHC een enorme grote organisatie is waar ruim 2000 mensen werken. Er zijn bij de organisatie vier typen helikopters in dienst, namelijk de AH-64D Apache, de CH-47D/F Chinook, de AS532U2 Cougar en de NH90 NFH. Wally geeft in het bijzonder aan dat helikopters altijd heel schaars zijn. Helikopters zijn dure middelen en hebben doorgaans veel onderhoud nodig. De inzet van helikopters wordt daarom altijd heel kritisch bekeken voordat men tot actie over gaat. Naast de inzet als onderdeel van de 11 AMB, heeft het DHC nog veel meer taken zoals ook de inzet met de commando’s uit Roosendaal of het Korps Mariniers. Doorgaans worden de helikopters van het DHC gemiddeld met een factor vijf keer meer gevraagd dan men aan helikopters ter beschikking heeft. Tijdens Falcon Autumn wordt uitsluitend de samenwerking met de Luchtmobiele Brigade getraind. Volgens Wally is het op dat moment van essentieel belang dat de trainingsmogelijkheden maximaal worden voorbereid en benut.

Een extra aspect bij deze oefening is het feit dat de 11e Luchtmobiele Brigade (11 LMB) een onderdeel is geworden van de Duitse “Division Schnelle Krafte”. Het is in Europa uniek dat een eenheid zoals de 11 LMB onder het bevel is gesteld van een ander land in dit geval Duitsland. De 11 LMB wordt hierbij dus aangestuurd door een Duitse divisie commandant. Het DHC valt hier buiten volgens Blankenspoor. Dit zorgt ervoor dat ook nog eens de samenwerking met de Duitse oefendeelnemers een extra dimensie aan de oefening toevoegt voor de vliegers van het DHC. De Duitsers vliegen mee met zeven NH90 TTH helikopters van de Duitse landmacht (HEER). Volgens Blankenspoor is het voor het DHC daarom zeer interessant om samen met de Duitse eenheden dit soort grootschalige assault missies te vliegen in een formatie. Zeker gezien het feit dat de Nederlanders al ruim 20 jaar voor leggen op de Duitsers op het gebied van luchtmobiele operaties, maakt het de oefening niet gemakkelijker aldus Wally. In Nederland zijn we al ruim 25 jaar bezig met het opzetten van processen en procedures voor dit soort operaties. In Duitsland is men daar pas sinds enkele jaren mee begonnen. Volgens Wally is het dus ook voor de Duitsers ontzettend leerzaam om met de Nederlandse eenheden te trainen.

Niet alleen op helikoptergebied wordt er maximaal samen getraind. Ook bij de grond troepen, doen er zowel Duitse als Nederlandse eenheden mee aan de oefening. De opbouwperiode van de Duis Nederlandse samenwerking is al enkele jaren bezig en bereikt met Falcon Autumn dit jaar een nieuw hoogtepunt. Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is om in de toekomst een volledig inzetbare divisie te hebben waarin alle eenheden in staat zijn om dezelfde procedures te volgen in willekeurige samenstellingen van grond en lucht componenten. Deze procedures bevatten alle aspecten zoals de aanvalstactieken, de vorm van commandovoering en nog veel meer. De oefening Falcon Autumn draait om het kunnen inzetten van een hele Battle Group ter grootte van ongeveer 800 tot 1000 manschappen. Een mooie mijlpaal die tijdens Falcon Autumn is bereikt, is dat de helikopters van beide landen slingloads mogen vervoeren van elkaars landmacht componenten aldus Wally. De gemixte eenheid wordt klaargestoomd om in de toekomst ingezet te kunnen worden in het belang van de Europese Unie. Het is de bedoeling dat de Duits Nederlandse samenwerking uiteindelijk in 2020 klaar is om volledig te worden ingezet in operationele missies, aldus Klapdoor. Wally verteld dat ook tijdens de oefening Falcon Autumn tot nu toe al de nodige leermomenten zijn voorgevallen, waarbij met name de Duitse eenheden een hele steile learningcurve hebben gehad.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden