Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

100 yil Türk Hava Kuvvetleri, deel III; Izmir-Çiğli, 3 - 6 juni 2011

De Hedendaagse Turkse Luchtmacht; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Tegenwoordig is de Turkse Luchtmacht een moderne luchtmacht die werkt volgens de westerse modellen. De Turkse Luchtmacht heeft een breed scala aan vliegtuigen die voor diverse taken inzetbaar zijn. De hoofdtaak van de Turkse Luchtmacht is het beschermen van het Turkse luchtruim tegen ongewenste indringers.

De Turkse luchtmacht is tegenwoordig een moderne luchtmacht die opereert volgens de westerse standaarden. De Turkse luchtmacht heeft als belangrijkste taak het beschermen van Turkije tegen ongewenste indringers en andere gevaren die het land bedreigen. Hoofdkwartier van de Turkse luchtmacht (TURAF) is gevestigd in Ankara. De belangrijkste taak van het Air Force Command is om de vijand af te schrikken van zijn agressieve bedoelingen. Snelheid is een sleutelwoord als het op verdedigen aankomt. De Turken beschikken over de modernste vliegtuigen en de modernste communicatie apparatuur om snel en efficiënt elke vijand van zich af te schudden. De Turkse luchtmacht is in staat om snel en accuraat op te treden tegen vijandelijk gronddoelen wanneer dit nodig is. Hierbij is het de bedoeling om alleen de doelen uit te schakelen waarbij burgerslachtoffers zoveel mogelijk worden voorkomen. De Turkse luchtmacht bereikt zijn doelen deels door een goede communicatie met onderdelen in het binnen en het buitenland. Promotie van de Turkse luchtmacht is hierbij een belangrijk aspect. Om deze reden werd dan ook op 11 september 1992 het demoteam Turkish Stars opgericht. De Turkish Stars zijn uitgerust met de oude Nederlandse NF-5A/B Freedom Fighter. Zij vlogen hun eerste demo op 18 juni 1993.

Het Air Force Command personeel is samengesteld uit officieren, onderofficieren, militaire studenten, ambtenaren en een achterban die in twee hoofdgroepen is in te delen, namelijk: het reguliere personeel en het reserve personeel. Het personeel dat dienst doet voor het Commando Luchtstrijdkrachten is onderverdeeld in diverse branches en hebben diverse specialiteiten binnen de twee belangrijkste korpsen. De Officier rekruten van de Turkse luchtmacht worden opgeleid op de Air War Academy. De studenten, die worden geaccepteerd als cadetten voor de Air War Academy starten deze opleiding na hun civiele of militaire middelbare school opleiding, en worden onderworpen aan een 4-jarige opleiding op Hbo-niveau in het Air War Academy. De

cadetten die afstuderen krijgen de rang van luitenant en gaan verder als cadet vlieger. Ze worden getrained op mentale en fysieke belasting en worden getrained in leiderschap. De cadet vliegers worden vervolgens ingedeeld bij verschillende een- heden om zo hun training op specifieke vliegtuigtypen te voltooien. Tot 1961 werden diverse adelaar symbolen gebruikt als symbool voor de Turkse luchtmacht. Vanaf 1 juni 1961, wordt de "Seljuk Eagle" gebruikt als symbool voor de Turkse luchtmacht.

Het Air Force Command Headquarters is gestationeerd in Ankara en bestaat uit de Air Force Staff Division en nog enkele kleine divisies en departementen. Het 11th Air Transportation Main Base Command is gebaseerd op Etimesgut/Ankara en het 12th Air Transportation Main Base Command is gebaseerd op Kayseri. Beide depar- tementen zijn direct verbonden met de Chief of Staff. De luchtmacht van Turkije is verder opgebouwd uit 4 commando’s, namelijk: de 1st Air Force Command (1 Hava Kuvvet Komutanligi), de 2nd Air Force Command (2 Hava Kuvvet Komutanligi), het Air Training Command (Hava Egitim Komutanligi) en het Air Logistics Command (Hava Lojistik Komutanligi). Het hoofdkwartier van de 1st Air Force Command is gebaseerd op Eskişehir. De belangrijkste eenheden die onder dit commando vallen zijn de 1st MJB (Main Jet Base) op Eskishir, de 3rd MJB op Konya, de 4th MJB op Ankara/Akinci, de 6th MJB op Bandirma en het 9th MJB op Balikesir. Alle vliegtuigen van het 1st Air Force Command zijn te herkennen aan de zwart met geel geblokte staartband. De belangrijkste vliegtuigen die hierbij gebruikt worden zijn de F-4 Phantom, de F-16 Fighting Falcon en de F-5 Tiger. Het hoofdkwartier van het 2nd Air Force Command is gebaseerd op Diyarbakır. De belangrijkste eenheden die bij het 2nd Air Force Command horen zijn: het 5th MJB op Merzifon, het 7th op Ernac en het 8th MJB op Diyabakir. Verder horen ook het 10th Tanker Base Command op Incirlik en de 2nd Air Control Group bij dit commando. Ook hier zijn de belangrijkste vliegtuigen die ingezet worden de F-4 Phantom, de F-16 Fighting Falcon en de F-5 Tiger. Alle vliegtuigen van het 2nd Air Force Command zijn te herkennen aan de rood met wit geblokte staart- band. Tegenwoodig zijn die staartbanden niet altijd meer afgebeeld op de toestellen.

Op 17 september 1954, werd het Air School Command op Izmir-Gaziemir opgericht. Naast deze school, werd ook de Air Technical School opgericht voor de opleiding van technische mensen. Later werden deze scholen bekend als de Air Force Academy op Izmir. Vanaf 30 augustus 1956 werden de Academy een onderdeel van het Air Training Command. De Air Force Academy werd vanaf 20 juli 1967 gebaseerd op Yeşilköy en het Air Training Command hoofdkwartier werd op 10 oktober 1968 gebaseerd op Güzelyalı. De naam van de Air Technical School werd in 1999 omgedoopt tot Air Corps School Training Centre Command. Het hoofdkwartier van het Air Training Command is gebaseerd op Izmir. De belangrijkste eenheden van het Air Training Command zijn ingedeeld bij het 2nd MJB dat gebaseerd is op Izmir-Çigli en Izmir-Kakliç. De belangrijkste vliegtuigtypes die hier gebruikt worden, zijn: de T-37 Tweety Bird, de T-38 Talon, de T-41 Mescalero en de SF260 Marchetti. Het hoofdkwartier van het Air Logistics Command is gevestigd op Etimesgut/Ankara is. Het commando werd op corpsniveau opgericht op 3 april 1989. Het commando bestaat uit een hoofdkwartier en verschillende departementen en een bevoorradingcentrum en een onderhoud- scentrum. De eenheden die bij het Air Logistics Command horen, zijn verant- woordelijk voor het logistieke diensten, bevoorrading en infrastructuur. De belang- rijkste eenheden van het Air Logistics Command zijn: het 1st SMCC (Supply and Maintenance Center) op Eskishir, het 2nd SMCC op Kayseri/Erkilet en het 3rd SMCC op Etimesgut. De belangrijkste vliegtuigtypes die gebruikt worden bij dit commando zijn: de C-130 Hercules, de C-160 Transall en de CN235.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden