Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

1 Luchtbrigade van de Landmacht; Deblin, 23 augustus 2015

De Poolse Luchtstrijdkrachten, deel 8; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Naast de Poolse Luchtmacht, heeft ook de Poolse Landmacht een vliegende afdeling. Dit krijgsmachtdeel bestaat uitsluitend uit helikopters en is volledig geïntegreerd in de Poolse Landmacht. Het 1 Brygada Lotnictwa Wojsk Ladowych (1 Army Aviation Brigade) heeft de offensieve rol bij de Poolse Landmacht.

De geschiedenis van het Poolse Army Aviation gaat terug tot het begin van de jaren 1960. In deze periode zag men in heel Europa zowel aan de NATO kant als aan de Sovjet kant veel helikoptereenheden ontstaan. In deze periode werd het ontwerp van de helikopter voor het eerst volwassen en operationeel inzetbaar op grote schaal. De Poolse vliegende tak van de Landmacht wordt aangeduid als de Lotnictwo Wojsk Ladowych (Army Aviation). De Poolse Landmacht heeft twee brigades waarbij er met diverse helikopter typen wordt gevlogen. Het 1 Brygada Lotnictwa Wojsk Ladowych (1.BLWL) (1 Army Aviation Brigade) is een van de twee Brigades die bij de Poolse Landmacht, die aangeduid wordt als Wojska Ladowe (WL), vliegen met helikopters. Het 1.BLWL werd in zijn huidige organisatie opgericht op 15 maart 2011. Het 1.BLWL is opgebouwd uit vier regimenten. Deze regimenten zijn de 49e vliegbasis Pruszcz Gdanski, de 56e vliegbasis Inowroclaw, het luchtverkenning squadron op Miroslawiec en de centrale groep voor tactische gebiedscontrole. Deze laatste groep heeft geen vliegend materieel maar is ondersteunend voor de vliegende eenheden. Het hoofdkwartier van het 1.BLWL is gevestigd op Inowroclaw. Het 1.BLWL is een offen- sieve helikopterbrigade van de Poolse Landmacht. De eenheden zijn dus uitgerust met zware aanvalshelikopters zoals de Mi-24 “Hind” en lichte aanvalshelikopters zoals de Mi-2 “Hoplite”. Ook voeren de eenheden van het 1.BLWL de CSAR taken uit.

De eerste vliegbasis die deel uitmaakt van het 1.BLWL is 49 Baza Lotnicza (49.BLot) Pruszcz Gdanski. Deze vliegbasis ligt 15 kilometer ten zuiden van de stad Gdansk in het noorden van Polen. Het 49.Blot werd in zijn huidige vorm opgericht op 1 januari 2012 na een reorganisatie van de Poolse Landmacht. De taken van het 49.Blot bestaan uit tactische steun van troepen op het slagveld, bescherming van het commando, uitvoering van transport taken, visuele diagnostiek op chemische-radiologische vlakken, identificatie en correctie van artillerievuur, bescherming van

Special Forces en tactische landingen en Combat Search And Rescue (CSAR). De eenheden die onder bij het 49.Blot zijn ingedeeld, zijn: het 1 Eskadra Śmigłowców Szturmowych (1.ESSz)(1 Assault Helicopter Squadron), het 2 Eskadra Śmigłowców Szturmowych (2.ESSz), het 3 Eskadra CSAR en het 4 Eskadra Śmigłowców Wielozadaniowych (4.ESW)(4 Utility Helicopter Squadron). Het 1.ESSz en het 2.ESSz zijn beide uitgerust met de Mil Mi-24D “Hind”. Deze eenheden worden ingezet in de offensieve rol. Het 3 Eskadra CSAR is uitgerust met zowel de Mi-24D als de Mi-2RL en heeft een CSAR taak waarbij de Mi-24D Hind wordt ingezet als gunship en de Mi-2 Hoplite als reddingshelikopter. Het 4.ESW beschikt over verschillende varianten van de Mi-2RL “Hoplite” en wordt vooral voor transport en verbindingstaken ingezet. Het 49.Blot is een eenheid die op zichzelf volledig inzetbaar is voor de offensieve taken die de Poolse Landmacht uitvoert op het slagveld.

De tweede vliegbasis van de Poolse Landmacht die deel uitmaakt van het 1.BLWL is 56 Baza Lotnicza (56.BLot) Inowroclaw. De vliegbasis van de landmacht ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van de stad Inowroclaw in het midden van Polen. Het 56.Blot komt voort uit het 56 Pułk Śmigłowców Bojowych (56 Combat Helicopter Regiment) en werd in zijn huidige vorm net als het 49.Blot opgericht op 1 januari 2012 na een hervorming. Ook het 56.Blot is opgebouwd uit vier eenheden, echter vliegen deze eenheden met andere varianten van de Mi-2 “Hoplite” en Mi-24 “Hind” dan de eenheden van het 49.BLot. De eenheden van het 56.BLot, zijn: het 1 Eskadra Śmigłowców Szturmowych (1.ESSz)(1 Assault Helicopter Squadron), het 2.ESSz, het 3.ESSz en het 4 Eskadra Śmigłowców (4.ES)(4 Helicopter Squadron) welke een transport eenheid is. Het 1.ESSz vliegt met de Mi-24V “Hind”. Deze variant van de Hind is ten opzichte van de Mi-24D een gemoderniseerde variant die meerdere typen wapens kan dragen. Het 2.ESSz en het 3.ESSz zijn beide offensieve eenheden die met de Mi-2URP en Mi-2URP-G variant vliegen van de Hoplite. De Mi-2URP wordt aangeduid als de Salamandra (Salamander) en is een gunship en anti-tank variant van de Mi-2. De helikopter kan met 23mm NS-23 kanonnen en een optionele in de deuren gemonteerde 7,62mm PK machine geweren worden uitgerust. De Mi-2URP-G, waarbij de letter G staat voor Gniewosz (gladde slang), kan worden uitgerust met 9M14M Malutka draadgeleide anti-tank raketten of met rocketpods en vier Strzała-2 luchtdoel- raketten voor eht neerhalen van vijandelijke helikopters.

De derde eenheid van de Poolse Landmacht die onder het commando valt van het 1.BLWL is het Dywizjon Rozpoznania Powietrznego (DRP) (Air Reconnaissance Squadron) op Miroslawiec. De eenheid werd in eerste instantie opgericht onder het commando van het 49.Blot in Pruszcz Gdanski in het najaar van 2006. Het DRP vliegt met de Aeronautics Orbiter uit Israël. De Orbiter is een onbemand verkenningsvlieg- tuig en is slechts 1 meter lang. Deze drone kan worden ingezet voor luchtverkenning. Het eskader voert verkenningsvluchten uit en verzamelt inlichtingen op het slagveld. Het DRP is al meerdere keren uitgezonden door het Poolse leger naar landen zoals Irak, Tsjaad en Afghanistan. Naast het uitvoeren van verkenningsvluchten, is de Orbiter ook in staat om samen met vliegtuigen zoals de Boeing ScanEagle en de Predator te opereren. In 2010 werd het DRP verplaatst naar de vliegbasis in Miroslawiec waar de eenheid tegenwoordig nog steeds is gestationeerd. Het opereren met drones op een operationele helikopterbasis is lastig in verband met de afmetingen van de drones. Na het uitfaseren van de Su-22 op Miroslawiec was deze basis dus de beste locatie om met de drones te vliegen en te trainen. In totaal heeft het DRP 18 Orbiter is gebruik. Ook is er in 2013 besloten om nog eens 12 WB Electronics FlyEye drones aan te schaffen.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden